joomla templates top joomla templates template joomla

10/07/2016 rit naar Nieuw-Namen 8u00 voor 96 km

Ferre en Raf zorgden voor deze rit naar Nieuw-Namen. Op het eerste gezicht leidde deze rit allen naar Wallonië...Dag Jan, onderzoek leerde me dat dit dorp net over de grens met Nederland lag. Dan maar verder zoeken naar meer interessants. Tot mijn grote verbijstering herbergde dit dorpje een groot wielertalent!!!

Ik stel jullie voor :

Theo Middelkamp 23/02/1914 Nieuw-Namen - RIP 02/05/2005 Kieldrecht

Middelkamp werd geboren als tweede zoon in een gezin van negen kinderen. Hij wilde eigenlijk 'voetballer' worden, maar zag al vroeg in dat hij als wielrenner veel geld kon verdienen.

Middelkamp was de eerste Nederlander die een etappe in de Tour de France won. Hij had nog nooit bergen gezien en ook nog nooit een bergetappe gereden, en hij reed op een gewone koersfiets zonder versnellingen. Op quatorze juillet, won hij in zijn eerste Tour de zware alpenrit van Aix-les-Bains naar Grenoble met onder meer de Col du Galibier. Hij sloot de tour af als 23e in het algemeen klassement. In 1937 moest hij opgeven wegens een valpartij waarbij hij een vinger brak. In 1938 won hij de zevende etappe (van Bayonne naar Pau). Hij verdiende in die Tour vijfduizend francs. Dat was veel minder dan hij in wielerkoersen in Vlaanderen kon verdienen, en dus besloot hij daarna niet meer in de Tour te rijden maar zich te specialiseren in kermiskoersen. "Ik kan van roem en eer niet leven" was een bekende uitspraak van Middelkamp.

Zijn wielercarrière werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog verdiende Middelkamp zijn geld als smokkelaar; hij werd echter betrapt en zat maanden vast. Na de oorlog ging hij weer fulltime wielrennen.

In 1946 hield materiaalpech hem af van een zege in de strijd om de wereldtitel. In 1947 werd Middelkamp in Reims echter toch, en wederom als eerste Nederlander, wereldkampioen voor de Belg Albert Sercu.

In 1951 stopte hij met wielrennen. Hij kocht toen een café in Kieldrecht. Voor de Belgen was hij een Nederlander, en voor de Nederlanders was hij een Belg.

den treige