joomla templates top joomla templates template joomla

14/08/2016 rit via microbrouwerij Den Triest, vetrek om 8u00 voor 96 km

Op de rit rijden we een plek voorbij die welbekend is, maar kennen we deze plek dan echt wel zo goed als we denken? Lees het volgende stukje en dan zal je zien dat het niet enkel is wat je denkt... 

Het Militair Hospitaal Koningin Astrid of kortweg MHKA is het ziekenhuis van de Belgische krijgsmacht. Het bevindt zich in het Kwartier Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek.

Het Militair Hospitaal Koningin Astrid is een groot en ruim opgezet ziekenhuis. Deze ruime opzet is speciaal bedoeld voor rampen en militaire noodsituaties. De gangen zijn zeer breed, vele gewonden en brancards zouden er neergezet kunnen worden. Ook de onderzoeks- en behandelkamers zijn buitengewoon groot. In het dagelijks leven wordt het ziekenhuis als normaal ziekenhuis gebruikt.

Het MHKA heeft drie kerntaken:

- Het ondersteunen van Belgische militaire operaties door het beschikbaar stellen van gespecialiceerd personeel en medisch materiaal.

- Het evalueren van de medische geschiktheid van het personeel van Defensie.

- Het aanbieden van hulp aan het burgervolk.

In 2009 is het nieuwe brandwondencentrum geopend. Het is met een oppervlakte van ongeveer 10.000m² een van de grootste en modernste brandwondencentra in Europa.

In het MHKA is ook het Belgisch Museum voor Radiologie gevestigd.

Per november 1996 bevindt het Antigifcentrum zich in het MHKA.

In 1991 is het MHKA het eerste Belgische ziekenhuis waar een multiplace-kamer voor hyperbare zuurstoftherapie geplaatst wordt.

 

Ook de volgende plek rijden we voorbij, De Verbrande Brug in Grimbergen!!! Uiteraard kennen we de Verbrande Brug in huidige vorm. Diegenen die op onderstaande foto de brug nog herkennen wil ik feliciteren met hun leeftijd :-)

 

 

Een rit waarin wat geschiedenis en weetjes zitten. Deze rit is een perfecte opwarming voor de dag erna!

 

15/08/2016 rit naar de Smeysberg, vertrek om 7u30 voor 130 km

 

Een rit die Bart De Hertogh in onze rangen binnen bracht en die we dit jaar reeds reden met de Snelvoeters. Zeker de moeite om te rijden, het zwaartepunt ligt in het midden en voor diegenen die Geraardsbergen reden kan men stellen dat die rit toch wel zwaarder was. Voor velen een gersutstelling vermoed ik.

 

Een heel bekende inwoner van Huldenberg (Smeysberg) is alom bekend als avonturier, Dixie Dansercoer.

Dixie (Dirk) Dansercoer is een Vlaams poolreiziger. Hij ondernam reeds meerdere expedities naar Antarctica en het Hoge Noorden.

Samen met Alain Hubert trok hij in 1997-1998 over de Zuidpool. Zij legden in 99 dagen bijna 3.932 km af (een record). In 2005 zou hij de Beringstraat oversteken vanuit Alaska tot in Siberië al zwemmend, lopend, peddelend en skiënd. Door klimatologische omstandigheden hebben ze deze expeditie niet kunnen afronden.

In 2002 trachtte hij met Alain Hubert het Arctica gebied over te steken in 100 dagen, een barre tocht van 2400 km. Na 30 dagen waren ze slechts 246 km ver, 1303 km verwijderd van de Noordpool. Een doel konden ze niet meer halen: de volledige oversteek zonder hulp van buitenuit. Ze hadden immers maar voor 100 dagen voeding in hun sleden. Later moesten ze, geremd door het brokkelige ijsterrein en open stukken water, ook verzaken aan hun nevendoel, het bereiken van de Noordpool. Hun tocht duurde van 24 februari tot 23 april.

In 2007 maakte Dansercoer – in navolging van de beroemde Belgica-expeditie onder leiding van Adrien de Gerlache – een zeiltocht naar Antarctica.

 

Zeg nu zelf, Puurcyclisten komen elke week een beetje meer te weten, binnenkort een quizz over alle ritten...............